bàner La Sargantana Ibèrica #serenalla edició estiuThe GG02Echo Network > La Sargantana Ibèrica > Estiu > Herbari > Reina de Prat

Reina de Prat (Filipendula ulmaria), aspirina natural

il.lustració antigua dbuix reina del prat filipendula ulmaria

La reina dels prats, molt abundant l'any 2017 a les valls d'Arinsal i La Massana és un dels antiinflamatoris més potents i coneguts dins el món de la fitoteràpia ja que aquesta planta conté, entre d'altres, l'àcid salicílic (aspirina). La reina de prat es reconeix fàcilment no només gràcies al seu color blanc tirant a groc i el seu aspecte cotonós sinó també i sobretot a la seva olor a ametlles molt característica.

La reina de prat creix a indrets húmits i molt húmits (és un indicador d'humiditat), a la vora dels rius i barrancs, fins a 1700m d'alçada, floreix de juny a setembre.

icona cuinaLa reina del prat és comestible, les fulles joves i la rel cuinada es poden posar a la sopa.
Les fulles joves, flors i rels assecades també s'emprenen per fer infusions (ús més comú de la planta, amb aigua no bullida). Les flors es fan servir per a aromatiztar begudes alocohòliques.

icona farmàcia Anti-inflamatòria/ analgèsica. La reina de prat és un bon remei per curar tots tipus de dolors en particular els reumatismes: artritis, atràlgia, dolors articulars, mal de cap;

Febrífuga (anti-pirètica). La reina de prat és coneguda per fer baixar la febre dels humans i animals.

Diürètica. Com moltes plantes salvatges la reina de prat té proprietats diürètiques (elimina el sodium i el potassium). Ajuda a urinar, en general sirveix per curar tots els problemes de retenció de líquids. Per això també ajuda a combatre trastorns respiratoris associats a una poca fluïdesa de les secrecions bronquials, com tos seca o bronquitis, refredat comú.

icona contra indicacionsNo es recomana el consum de la reina de prat  en cas d'úlceres gastroduodenals, hemorràgies actives o quan se segueixin tractaments amb anticoagulants o hemostàtics. 

icona remei morterInfusió de reina de prat. És la manera més comuna de consumir la reina dels prats, una infusió de flors, tijes i fulles ben assecades (contenen molta aigua amb lo qual es recomana deixar-la secar almenys durant un any sencer). L'aigua que es posa ha de ser calenta però sense bullir (si la temperatura de l'aigua sobrepassa el 100ºC els silicats, substància activa, s'eliminaran).

fotografia de flors de reina de prat zoom
català: reina de prat (també reina dels prats, brosta, orgull dels prats, senyora dels prats, barba de cabra, herba blanca, herba del brillant, herba del pobre home, menta de la ribera i herba foradada.
francès: reine-des-prés (també belle des prés, barbe des chênes, barbe de bouc, fleur des abeilles, herbe aux abeilles, ormière, grande potentille, vignette...)
castellà: (filipendula) ulmaria
anglès: meadowsweet
alemany:
echtes Mädesüß
foto filipendula ulmaria
fotografia de plantes reina de prat a Ainsal Andorra
fotografia d'un ram de reina de prat llest per a secar
flor de l'estiu  2017


Fonts: Wikipedia - Les plantes des Vosges, Médecine et traditions populaires - Christian et Elisabeth Busser (Ed. La Nuée Bleue, ISBN 2-7165-0657-4, 2005, pàgines 199 i 200) - Guia de plantes d'Andorra, Estatges montà, subalpí i alpí - Michel BARACETTI (Ed. Comú d'Encamp Andorra, 2009, ISBN 978-99920-1-724-1, pàgina 147) -  Meadowsweet on purplesage

Avis: En fitoteràpia també compta la dosis!! Els remeis que proposem es basen en el coneixement en fitoteràpia al llarg dels segles, afirmant així la visió d'una medicina menys nociva, més natural. Non obstant això tingueu al cap que les plantes medicinals també contenen substàncies i proprietats actives que en sobredosis poden ser perilloses.


La Sargantana Ibèrica. Actualitzat: juliol 2017.
GG02 Echo Network - Grosella i Grandalla ©2008-2020
Hostatje web by Infomaniak Networks. Comentaris Contacte : grosellaigrandalla[arrova]gmail.com
hint back gg02echo