Logo 2 very small

La Sargantana Ibèrica - Any 8 edició especial Halloween Samhain, octubre 2016

Halloween al Mèxic: la Calavera Catrina

Coneixeu la Catrina Mexicana, que passeja joiosa pels carrers els dies de celebració dels morts?  Pareguda a una bruixa europea, la Catrina és un esquelet femení que sempre somriu. Porta un barret cargat de flors i reserves de menjar, ens invita a festejar davant de la mort...

La joiosa Catrina, entre vida i mort, estiu i hivernEn la cultura popular mexicana, la Catarina, popularitzada per José Guadalupe Posada, és l'esquelet d'una dona de l'alta societat, figures més populars de les celebracions del Dia dels Morts al Méxic.

Alçària: uns 38 cm. Museu de la Ciutat de León, Guanajuato, exposició sobre obres realitzades per artesans per al Dia de Morts.


la calavera catrina figurines

Des de les primeres civilitzacions els éssers humans han celebrat la mort junta amb la tardor, pas de la temporada clara a la temporada fosca, dia dels nens i de les seves ànimes, dia dels demonis i de les bruixes. Al Mèxic la festa dels morts és encara avui festiva, és a dir alegre.

La figura més emblemàtica de Halloween i de la festa dels Morts al Mèxic és sense dubte la Catrina (vegeu foto contra, autor: tomascastelazo). És probablement la representació de la deessa asteca Mictecackihuatl [Misste Kaki Uat'el]. La Catrina, pentinada del seu barret fa directament referència a l'alta burgesia. Té el rol de recordar als homes que tots som iguals davant de la Mort. Un pas joiós, evidenment acompanyat de flors, cants, riures i bona temporada per fer tiberi...

Catrina, calavera alegre de José G. Posada

La calavera Catrina va ser popularitzada al principi del segle XX pel Mexicà José Guadalupe Posada. L'il·lustrador la va immortalitzar l'any 1913 amb un gravat i la publicació de un poema satíric en espanyol amb títol: Remate de Calaveras alegres y sandungueras.
La Calavera Catrina de Jose Guadalupe Posada
 
La calavera Catrina de José Guadalupe Posada, 1913

Catrina, representació de la deessa asteca de l'inframón?

Tot i que amb l'ironia que porta en tots casos la Catrina mexicana és fàcil vinclar la Calavera amiga dels Morts a la deessa asteca Mictecackihuatl [>Misste>kaki>Uat>'l] així representada al Codex Borgia:

mictecackihuatl preview codex borgia

La deessa asteca Mictecackihuatl també coneguda com  "Senyora de l'Inframón", "Reina dels Morts" o "Dama de la Mort",  il.lustració Codex Borgia

Mictecackihuatl té a veure amb els viatjes dels morts i dels somnis, és la guardiana de l'oscuritat. Es ve molt sovint representada junta amb el seu marit el rei Mictlantecuhtli aquí dibuixat amb el Rei de la Vida, l'antònim de la parella símbol de la Mort. Si busqueu disfrassos de Halloween i no voleu vestir-vos de bruixa o vampiros, la parella Mictecackihuatl/ Mictlantecuhtli pot ser una bona alternativa, no creieu?


codex borgia page 56
Mictlantecuhtli (esquerra), Déu de la mort, Senyor de l'Inframón i Quetzalcoatl (dreta), Déu de la Saviesa, de la vida, del coneixement, de l'estel del matí, patró dels vents i de la llum. (dibuix extracte del Codex Borgia).

La Sargantana Ibèrica. Actualitzat: octubre 2016.
GG02 Echo Network - Grosella i Grandalla ©2008-2020
Contacte - Comentaris - Hostatje web by Infomaniak Networks.
Crèdits Fotos d'aquest número