Logo 2 very small

La Sargantana Ibèrica - Any 8 edició especial Halloween Samhain, octubre 2016

Halloween, nou any cèltic

Encara penseu que Halloween és una festa moderna vinguda dels Estats-Units?... Doncs sí i no: van ser els immigrants cèltics d'Irlanda i Galícia qui van importar la celebració de "Samhain" al continent americà així prorrogant les tradicions paganistes mentres els Cristians recuperaven totes les dates emblemàtiques del calendari les primeres civilitzacions d'Europa.

Llegir aquest article en francès: "Halloween, nouvel an celtique"

Halloween és Samhain, festa de tardor dels pobles cèltics a EuropaMapa de l'expansió dels pobles cèltics a Europa -  En color blau el nuclei d'orígen (versió adaptada pel comité científic Babel.lab, del mapa de Quadell a l'enciclopèdia wikipedia sota licència CC-by-SA-3.0)

celtic people map

Al calendari cèltic,  Samhain correspon a la lluna plena del nostre mes d'octubre on es celebrava la fí de l'estiu i l'arribada de l'hivern. Alguns textos del nord de França parlen de "les tres nits de Samhain" implicant que no només es celebrava aquesta transició el dia 31 d'octubre sinó que era un festival -de tres dies i tres nits (una setmana)- on es feia tiberis amb castanyes i panellets, focs io fanalets de carabasses o naps , i carnestoltes en homenatge a les collites de l'any...

La cultura i els pobles cèltics troben el seus arrels a la Vall del Rín (Hallstatt) i s'expandiren a tot el continent europeu. Molts rastres de llures tradicions i festes encara són visibles a moltes parts del territori que van ocupar, especialement a la costa atlàntica, a Irlanda i Galicia.Samhain (també Samain o Samonio)- 1 de novembre- és un dels quatre moments que ritmen el calendari cèltic, junt amb Imbolc (1 de febrer), Beltaine (1 de maig) i Lughnada (1 d'agost). Samhain marca l'entrada a la temporada fosca, és considera com "el nou any cèltic", la fí i el començament d'uns cicles on primer s'aprofitarà de les reserves de l'any anterior per a continuar fins a la fí de l'estiu següent.

celtic calendar
El Calendari dels Pobles Cèltics, proposta de la redacció del La Sargantana Ibèrica, a partir de la foto de la Ruleta d'Oro de Balesmes-Sur-Marne - 2014


Celebració de les collites de la fi de l'estiu i acolliment de la temporada fosca

 Present a les tradicions cèltiques ben abans de la cristianització de Samain (Samhain) en Halloween (tots sants), la celebració de l'arribada de la temporada fosca- la fi de l'estiu-; a la península ibèrica Halloween preparem el dur hivern, collites, vi, conserves i confitures.

És clar, avui dia celebrem el nou any a finals de desembre; fins i tot romanen nombroses les celebracions de tardor fent homenatge a les riqueses ofertes per la natura a l'ésser humà... Aquí una petita selecció!

reserva orenga grosella i grandalla 2014
Catanyera catalana
vignes automne
bolets de tardor
Reserva anyal d'orengà vulgar de les Valls del Comapedrosa a la seu de Grosella i Grandalla
A Catalunya, Andorra i alguns llocs de Galícia encara es celebra la nit d'Halloween amb castanyes
Per tot arreu a Euopa la fi de l'estiu correspon a les veremes i la celebració del vi nou
Altres fruits de la terra de vegades venerats als boscos europeus des de fa sigles i sigles..

Moment propici a les connexions amb l'inframón

Un cell de tardor màgic, on, segons les llegendes hom pot comunicar-se amb el més enllà. Una nit on les fades es tornen bruixes i vampiros volen a prop i arreu, uns moments amb un gran toc de màgia doncs, com pensavem els nostres ancessors- i qui sap- un entorn astro-físic on realment podria ser possible el diàleg amb l'inframón, el món dels morts i de les almes, o simplement altres dimensions... lo que la física quàntica moderna no rebutja! Llanternes i fogueres haurien d'assanir l'aire de la nostra dimensió per facilitar el viatge al més enllà... ! "Spooky".. !!

halloween pumkin
boca de l'infern
trick or treat
bruixa, cercle màgic
Jack O' Lantern continua sent un dels protagonistes de la festa d'Halloween. El foc rebutja els espiritus dolents!!
Hom diu que a Halloween s'obre la boca de l'Infern per atraure els nens...
Moment propici a la màgia negra, els nens avui encara proposen "caramels o mala sort"
Les Bruixes tenen el poder de comunicar-se amb l'altre món, una mica com els físics quàntics d'avui...

No us perdeu la propera edició de Halloween de La Sargantana Ibèrica.
La Sargantana Ibèrica. Actualitzat: octubre 2016.
GG02 Echo Network - Grosella i Grandalla ©2008-2020
Contacte - Comentaris - Hostatje web by Infomaniak Networks.
Crèdits Fotos d'aquest número